Egy nyolcéves projekt, a gerjesztésrekonstrukció lezárulása a Paksi Atomerőműben

Nyomtatás

2017. március 1.

Cégünk 2010-ben kötött szerződést a Paksi Atomerőmű gerjesztésrekonstrukciós projektjében való közreműködésre. Társaságunk szakmai jogelődje, a VEIKI létesítette az erőműben a generátorok gerjesztés-szabályozóira épülő csomóponti feszültség- és meddőteljesítmény-szabályozó (U/Q) rendszert, melynek szakmai gondozását, karbantartását folyamatosan ellátjuk. A napokban került sor a karbantartási szerződésünk további két évvel való meghosszabítására.

A gerjesztésrekonstrukció során az U/Q rendszer is megújult.

A gerjesztésrekonstrukciót megelőzően 6 generátornál forgó gerjesztőgépes, 2 generátornál pedig statikus gerjesztő volt. A végleges állapotban négy generátornál megmaradt a forgógépes gerjesztőgép, de ABB gyártmányú UNITROL-6080 típusú gerjesztés-szabályozóval lett ellátva, négy generátor pedig UNITROL-6800 típusú statikus gerjesztőt kapott.

Valamennyi gerjesztés-szabályozó PROFIBUS-DP hálózaton keresztül távfelügyelhető, akárcsak a két forgógépes szükséggerjesztő új UNITROL-6080-as szabályozója. Ezen a felületen kapcsolódik a gerjesztőkhöz a csomóponti U/Q szabályozó. A gerjesztésrekonstrukcióra fokozatosan, évente egy-egy generátornál került sor, az U/Q rendszernél biztosítani kellett, hogy egyidejűleg képes legyen a gerjesztésrekonstrukción még át nem esett és megújult gerjesztés-szabályozókkal együttműködni.

gerjesztésrekonstrukciós folyamat

A rekonstrukció során az U/Q rendszer 25 évvel ezelőtt, 1992-ben telepített olyan főberendezései kerültek lecserélésre, mint a GANZ gyártmányú GSD gerjesztés-szabályozóba beépített interfész-elektronika illetve a generátor-szintű meddőteljesítmény-szabályozást ellátó berendezés, a GMA. Ez a 8-8 berendezés még olyan, zömében a '80-as években a VEIKI által kifejlesztett hardver és szoftver technológiákat használt, mint:

  • Induktív, nagy szigetelési szilárdságú analóg potenciál-leválasztó kártyák az áramtávadók méréseihez;
  • A hálózati frekvenciára szinkronizált intelligens mérőkártyák;
  • Saját fejlesztésű real-time operációs rendszer;
  • Saját fejlesztésű soros vonali hibatűrő kommunikációs rendszer.

Az alábbi képen a régi GSD gerjesztés-szabályozó látható, benne az interfész-elektronikával.

GSD beredezés

A negyed évszázaddal ezelőtt fejlesztett szoftverek fordítói és konfigurátorai a mai napig futóképesek akár Windows 10-es környezetben is, így folyamatosan biztosítottuk a szoftvermódosítás lehetőségét. A berendezések hardvere 70%-ban hazai gyártású volt.

Az alábbi képen a megszűnt generátorszintű meddőteljesítmény-szabályozó berendezés látható, hardverének egy részét a SIEMENS, egy részét az egykori VERTESZ, a fennmaradó részt az egykori VEIKI gyártotta. A baloldali relétáblán lévő távadók is VEIKI gyártmányúak.

GMA berendezés

A rekonstrukció mostani lezárulásával ezek a berendezések végleg nyugdíjba vonultak. Az U/Q rendszer jelenlegi főberendezései már szinte kizárólag vásárolt hardver elemekből állnak, alapszoftvereik és kommunikációs szoftvereik pedig mind szabványosak és az iparban elterjedtek. Mégis fontosnak éreztük, hogy ebben a cikkben felelevenítsük a magyar ipari elektronika hőskorát, és megemlékezzünk a negyed évszázadon keresztül szolgáló hazai fejlesztésű berendezésekről, melyekhez társaságunk mérnökeinek személyes szakmai kötődésük is van.

Saturday the 25th - Free Joomla Template. Custom text here
Copyright -

©