Földrengésállósági vizsgálat

Nyomtatás

2017. május 10

Társaságunk alvállalkozói szerződés keretében a Paksi Atomerőmű számára két műszerszekrényt készít az SBK rendszer (Súlyos Baleset Kezelő Rendszer) adatainak a TVP (Tartalék Vezetési Pont) felé történő kicsatolásához. A műszerszekrények földrengésállósági besorolása FBOS1 szerinti, azaz földrengésálló, vagyis a berendezésnek működőképesnek kell maradnia földrengés alatt és utána is.

Az FBOS1 szerinti földrengésállósági kritérium kiterjed a rendszer megtervezésére és kivitelezésére, vagyis az alábbiakra:

  • Földrengésálló műszerszekrény kiválasztására;
  • Földrengés álló elektronikai eszközök (PLC, hálózati aktív eszközök, ipari számítógépek, tápegységek) kiválasztására;
  • Földrengésálló szerelésre;
  • Földrengésálló helyszíni beépítésre.

A megrendelő a műszerszekrényekre földrengésállósági típusvizsgálatot írt elő, melyet a T Lab Mérnöki Tanácsadó Kft. végzett el. A vizsgálat célja a műszerszekrény mechanikai ellenálló képességének és működőképességének a vizsgálata volt egy esetlegesen bekövetkező SL-2 (10-4/év gyakoriságú) szintű földrengés esetére, melyet több SL-1 (10-2/év gyakoriságú) szintű földrengés előzött meg.

A vizsgálatot a szekrényen vízszintes gerjesztésű rázóasztalon hajtották végre a három térkoordináta irányába, vagyis kétszer a szekrény álló helyzetében egymáshoz képest 90 fokkal elforgatva, illetve egyszer fekvő helyzetben rögzítve. A vizsgálat két részből állt:

  • Kutató teszt, vagyis a műszerszekrény sajátfrekvenciáinak és az ezekhez tartozó moduláris csillapítási értékeknek a meghatározása. Ezt a vizsgálatot söprő szinuszos gerjesztéssel 0.4 – 40 Hz frekvencián viszonylag kis amplitúdójú (2 m/s2) hajtották végre.
  • Földrengés-szimulációs teszt, melynek során egyszerre vizsgálják a berendezés ellenálló képességét és működőképességét.

Műszerszekrény a rázóasztalon

A szeizmikus gerjesztést a beépítési helyre vonatkozó úgynevezett követelmény-válaszspektrumok alapján állították elő. Ez egy olyan gyorsulás/frekvencia függvény, melyet a Paksi Atomerőmű minden helyiségére meghatároztak padlószinten vízszintes és függőleges irányba SL-1 ill. SL-2 szintű földrengésre.

A vizsgálaton társaságunk képviselőin kívül jelen voltak a megrendelő, a tervező és a fővállalkozó szakemberei is, utóbbiak végezték végig a teszt során a berendezés működőképességének az ellenőrzését.

A berendezés a földrengésállósági típusvizsgálaton megfelelt, a vizsgálat során integritása megmaradt és működőképességét sem befolyásolták a tesztek.

Ezelőtt 25 évvel, 1992-ben már vettünk részt rázóasztalos vizsgálaton, melyet ugyanezen a helyszínen végeztek. Akkor a szintén a Paksi Atomerőmű számára gyártott műszerszekrény sajátfrekvenciáinak meghatározása és megfelelő csillapítású lábazat kiválasztása volt a cél, mert a berendezés folyamatos rezgésnek kitett helyszínre került beszerelésre. Az utolsó ilyen műszerszekrény kiváltására éppen az idén került sor, erről egy korábbi hírünkben már írtunk.

 

Saturday the 25th - Free Joomla Template. Custom text here
Copyright -

©