Preferált irányítástechnikai eszközök adatbázisának létrehozása

Nyomtatás

2018. május 31.

A Paksi Atomerőműben az irányítástechnikai rekonstrukciós projekt keretében egy olyan támogató műszaki dokumentum és készüléklista létrehozását határozták el, amelyben az elmúlt évek során végrehajtott rekonstrukciók tapasztalatai alapján eszközkategóriánként vannak meghatározva a preferált gyártók, gyártmányok, típusok, és amelyeket az irányítástechnikai szervezetek kollektívan elfogadnak. Az adatbázis célja, hogy műszaki változások irányítástechnikai és villamos tervezése során a tervezők megismerjék az erőműben már használt és az arra feljogosított döntéshozók által preferáltnak nyilvánított irányítástechnikai eszközöket, azok tulajdonságait, minősítéseit, és a tervezés során előnyben részesítsék ezeket új, a listán nem szereplő, azonos tulajdonságú eszközökkel szemben.

Cégünket bízták meg a fenti adatbázis alapjainak és kezelő felületének létrehozásával. Ennek a projektnek a keretében jött létre egy Access-alapú minta-adatbázis és a rá épülő kezelő felület. Ebben pilot-projektben öt korábbi paksi irányítástechnikai projekt tervdokumentációja alapján állítottuk össze az adatbázist. A fejlesztés két szálon futott, az egyik szál a keretprogram és az adatbázis struktúrájának kifejlesztése volt, a másik pedig a megkapott tervekből a felhasznált eszközök kigyűjtése.

Meghatározásra kerültek az irányítástechnikai és villamos berendezések fő- és alkategóriái, a berendezések típusai, altípusai, megnevezésük és gyártójuk. Fontos adat továbbá, hogy az eszköz melyik projektben került felhasználásra, hivatkozás az eszköz gépkönyvére, életciklus-adatára (rendelhető-e még vagy már kifutott, az esetleges utód termék megnevezése). Bekerültek az adatbázisba az eszközök legfontosabb műszaki paraméterei és minősítései is, melyek eszközkategóriánként változhattak (pl. csatlakozás, mérési elv, anyagösszetétel, tápfeszültség, IP-védettség stb.).

A kifejlesztett keretprogram a felhasználók jogosultsági szintje alapján (böngésző, szerkesztő, jóváhagyó rendszergazda) engedélyez bizonyos funkciókat, pl. új eszközök felvételét az adatbázisba, új fő- és alkategóriák létrehozását, adatexportot és -importot, valamint az egyes eszközök minősítését. A tevékenységről a keretprogram naplót készít.

Saturday the 25th - Free Joomla Template. Custom text here
Copyright -

©